Uppteckning nummer NM-TEU858_4

Titel: I min barndom fanns det uti Klöstra i Torp ….

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Järnvägstjänsteman V. Elmgren

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Luleå

I min barndom fanns det uti Klöstra i Torp en man, som kallades Tjärn Olle. Han var född vid ett soldattorp, som låg vid en tjärn och fick därför namnet Tjärn Olle. Han var mindre välkänd, eftersom han stått spöstraff för stöld och ofta kom i slagsmål. Men folk hade för sig, att han kunde trolla. När han skulle använda sig av trolldom, hade han en slant, som han stoppade i munnen, det var en mindre slant, kan ej säga, om det var en tvåöring. Han kallade den för "trollslanten". Jag såg själv som barn, hur han stoppade den i munnen. Han botade tandvärk, och blod det kunde han verkligen städja.

När jag var sju år, det var väl 1872 eller 1873, var det en grannfru, som hade lånat vår bakstuga, och som hon behövde ved, skulle jag gå efter, och då råkade jag att hugga av mig tre tår med yxan. Fru J. sprang till Tjärn Olle och sa, "att det var en pojke, som hade huggit av sig tre tår." "Vad heter pojken," frågade han. Ja, så var det slut när hon sagt det, och så var det bra.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.M. sid. 517.